KONUK YAZARLAR

BU SEFER TUZAĞA DÜŞMEYECEĞİZ!..

akit

Rize’de Atatürk heykelinin sökülüp Valilik önüne götürülmesi haberini duyunca; kendi kendime dedim ki:

Bu iktidar, halkın dikkatini Rize’ye çekerek, çok önemli bir veya iki iş yapmaya hazırlanıyor.

Her ne kadar bu fırsattan yararlanarak Atatürk’ü “itibarsızlaştırmak” şeklindeki asıl istekleri ile örtüşse de; bunlar daima bir taşla iki-üç kuş vurarak sonuç almayı alışkanlık haline getirdiler.

Karşılarındaki cephe asla uyanamadı, kolay kolay uyanacağa da benzemiyor…

O bakımdan heykel konusunu işlerken; diğer hususları da gözden kaçırmamak gerekir.

Bakalım iktidarın tartışılmasını istemediği gündemde başka neler var:

1.) AKP, Meclis Grubu’na Perşembe gününü kadar “Başkanlık” meselesinin bitirme talimatını verdi..

Bunun anlamı “rejim değişikliği” için son düdüğün çalındığıdır…

2.) Sosyal medyada dolaşan; IŞİD’in canlı canlı yaktığı askerler haberi var. Doğru mu değil mi belli değil. Belli ki, araştırılması ve tartışılması istenmiyor. Büyük olasılıkla Twiter da bu nedenle yavaşlatılmıştır.

3.) En önemlisi: El-Bab’da şehit edilen askerlerimizdir. Türkiye’nin ünlü muhalif yazarları bu konuyu köşelerine taşıdı. 500 bin Suriyeli genç Türkiye’de “tatil” ederken, bizim çocukların onların yerine şehit olmasını, halka kabul ettirmek çok kolay değildir…

4.) Esat’ın Başkanlığı, Suriye’nin Toprak Bütünlüğü ve Suriye’nin “LAİK” bir “ARAP” “ CUMHURİYETİ” olarak tanımlanması hususları; AKP tarafından Moskova Bildirisi ile kabul edilmiştir. Putin’in açıklamasından anlaşıldığına göre, Erdoğan Esat ile de görüşecektir. Bugün kadar uygulanan dış politikaya 180 derece ters olan bu değişikliklerin, Anayasa Referandumuna giderken tartışılması istenmiyor.

Ayrıca “laiklik” sözcüğü de AKP’nin terminolojisinde yok! Tabanı alıştırmanın kolay olmayacağı belli…

5.) Türkiye NATO ve AB ile evliliğini bitirmek üzeredir. AKP Şangay İşbirliği Örgütü’ne girme kararını halka danışmadan verdi. Kendi tabanı bile bu konuyu tam olarak bilmiyor. Dolayısıyla bu aşamada bu konunun da tartışılması istenmiyor.

Oldu bittiye getirilmesine AKP tabanı zaten itiraz edemez.

6.) Son haftalarda, İstanbul’da iki yerde ve Kayseri’ de canlı bombaların patlatılması konusu var, hiçbir şekilde geciştirilemez. AKP’nin terör örgütlerinin ile bugüne kadar yaptığı “yol arkadaşlığı” ve “dostluğun” da tartışılması istenmiyor.

Belli ki, Türkiye’nin bugüne kadar izlediği ve yanlış olduğunu nihayet anladığı; terör örgütleri ile “müzakere” yapılmayacağı ve teröristlere hiçbir nedenle destek verilmeyeceği şeklindeki politikaların sorumluları gizlenmek isteniyor.

AKP, “aldatıldığı” bu konuların da tartışılmasından rahatsızdır.

Bu kadar tartışılacak konuyu varken; bunları teke indirmek en akıllıca (!) yöntem değil mi?

Gündemi teke indirmek için Atatürk heykelini söküp kaldırmak, bence de yeterli olmuştur.

Üstelik bu konu, geri dönüşe ve her türlü kıvırma manevralarına da müsaittir.

Nitekim kadın kotasından hileli olarak seçilen, Atatürk’a “Kefere Kemal” diyen Y-CHP‘nin Propaganda ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, ilk açıklamayı yaparak, bu işin büyütülmemesini istedi…

Yani bu iş muhalefet tarafında, Kılıçdaroğlu’nun paratonerine ihale edildi…

Dolayısıyla sosyal medyada etkili olan duyarlı Kemalistler, bu konuyu pas geçmeyeceklerdir…

.

Tartışma mecburen Atatürk heykelinin kaldırılması olayından, Atatürk’ün itibarsızlaştırılmasına doğru uzayarak derinleşmeye mecburdur…

AKP’nin de şimdilik istediği budur!

Gerçekten de bu olay karşısında ilk tahrik olanlardan biri olduğumu itiraf ediyorum.

Haberi okur okumaz, hemen kaleme kağıda sarılıp; Atatürk’ün heykelininin kaldırılmasının beklenen bir şey olduğunu, ondan önce düşüncelerinin ve devrimlerinin nasıl yozlaştırmaya çalışıldığını, hatta Y-CHP’nin bu konudaki katkıları kaleme almak üzere yazmaya başladım.

O yazıyı daha sonra yayınlayacağım…

Sonra baktım ki, böyle kritik durumlarda AKP hep aynı şeyi yapıyor ve biz de onun hazırladığı tuzağa düşüp, onların belirlediği gündemi tartışıyoruz.

Muhalefet gündem belirleyemiyor diye, biz de mi belirlemeyelim!

O halde yapılacak olan en akıllıca iş: Heykel tartışmasının yanında, yukarıda saydığım 5 konuyu da tartışmaya açmaktır….

Becerikli olanlar, 6 konuyu birbirine bağlayarak anlatabilirler…

Benim yapabileceğim bu kadardır.

Cemil Can